luni, 7 martie 2016

Scandinavia 99. Cu bicicleta dincolo de cercul polar

Joi, 3 martie 2016, de la ora 18 (ca de obicei în ultima vreme), Amfiteatrul de Geografie a fost gazda unei noi prezentări de excepție a fostului student al Facultății de Geografie, actualmente președinte al Clubului de Cicloturism Napoca, Ștefan Roman. De data aceasta, dânsul ne-a prezentat o experiență cu totul deosebită pe care a realizat-o împreună cu fostul său coleg de facultate, regretatul Mihai Benea, în vara anului 1999 (deci cu ceva vreme în urmă), când au ajuns cu bicicletele la Capul Nord.
În total, excursia s-a desfășurat pe o durată de aproximativ 2 luni, timp în care au fost parcurși peste 5000 de kilometri. Partea pregătitoare a fost la rândul ei destul de lungă, fiind nevoie de o anumită echipare a bicicletelor, găsirea de sponsori (între care amintim pe CD Radio, care a și transmis zilnic vești de la cei doi călători), obținerea vizelor.
Prima parte, cea mai simplă, a fost călătoria cu un autocar ”de linie” de la Cluj-Napoca la Hamburg, de unde cei doi s-au urcat pe biciclete. În continuare, ei au traversat nordul Germaniei și Danemarca, poposind puțin mai mult la Copenhaga, unde erau deja stabilite niște relații cu o asociație a bicicliștilor din Danemarca. Au traversat cu bacul în Suedia (podul spre Malmö nu era încă terminat) și au continuat să meargă spre nord-vest, urmărind țărmul de sud-vest al Suediei, prin Göteborg, ajungând în cele din urmă în Norvegia, la Oslo.
De aici peisajele s-au transformat, devenind mult mai spectaculoase. Audiența a fost deosebit de impresionată de imaginile din Alpii Scandinaviei și îndeosebi de fiorduri, imaginându-și cu dificultate felul în care cei doi tineri bicicliști au fost capabili să urce și să coboare mereu diferențe de nivel mari, însumând poate mii de metri într-o singură zi. Fiind vorba de lunile iulie și august, zilele erau și foarte lungi, iar cei doi de multe ori plecau de dimineață și se opreau seara târziu, eforturile fiind considerabile. Partea aceasta a călătoriei s-a terminat la Trondheim. De aici și până mai spre nord, Ștefan și Mihai au călătorit și cu trenul, revenind pe bicicletă în preajma insulelor Lofoten.
În cele din urmă, au ajuns și la capul Nord, deși vremea n-a fost tocmai favorabilă, predominând ceața și ploaia. De aici, Mihai s-a întors pe o rută mai directă spre România, iar Ștefan a continuat de unul singur periplul pe bicicletă, apelând uneori și la alte mijloace de transport (tren, autocar), mergând spre sud, prin Finlanda. A traversat Finlanda de la Rovaniemi la Helsinki, unde a fost nevoit să facă o pauză de câteva zile în așteptarea vizelor pentru Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. În această pauză, a făcut o călătorie cu autocarul la Sankt Petersburg, în Rusia.
Revenit la Helsinki și cu vizele pentru Țările Baltice în mână, Ștefan a continuat cu bicicleta spre sud, traversând Estonia, Letonia, Lituania, enclava Kalinigrad (Rusia) și nordul Poloniei, până la Gdansk, de unde a luat trenul spre Varșovia și apoi, prin Cracovia, la Budapesta, și în cele din urmă, prin Oradea, la Cluj-Napoca.
Detalii complete despre această tură cu bicicleta se pot accesa pe pagina web a lui Ștefan Roman, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu