miercuri, 30 martie 2016

Excursie în pădurea Făget

Marți, 22 martie 2016, la ora 8.30 am plecat din fața Facultății de Geografie cu o mașină până în dreptul izvorului Sfântul Ion, în Pădurea Făget. De aici am pornit pe jos, traversând puntea peste pârâul Pleșca și, trecând pe lângă izvor, am urcat pe poteca marcată cu triunghi roșu pe interfluviul secundar care separă valea Gârbăului de valea Pleșca.


Am avut noroc, se poate spune, cu vremea frumoasă, deși s-au arătat și câțiva norișori. În orice caz, prognoza amenințătoare de ploaie nu s-a materializat decât după ce ne-am întors.


Excursia a fost una deosebit de reconfortantă. Vremea caldă din februarie și martie a făcut ca multe flori să acopere cu mantia lor solul, mai devreme decât în alți ani. Pe tot drumul am fost însoțiți de ciripitul vesel al păsărilor (pe care le-am identificat aproximativ ca fiind gaițe). Ajunși în creasta dealului, nu am urmat drumul spre stânga, spre vârful Peana, ci pe cel din dreapta, care coboară încet pe interfluviu până la un loc de popas și o căbănuță (mai degrabă un refugiu). De aici am mai coborât puțin până la un alt izvor, iar apoi ne-am întors pe interfluviu.


Partea finală a traseului am făcut-o pe un traseu nemarcat, urmând în cea mai mare parte un drum forestier aparent bine circulat, de-a lungul unui afluent al văii Pleșca, care ne-a readus la drumul principal, asfaltat, foarte aproape de locul de plecare.


În total am făcut aproximativ 2 ore dar aproximativ jumătate din timp a fost dedicat identificării diferitelor specii floristice, de către Lăcrimioara Maghiar, masterand la Facultatea de Biologie, și conf. univ. dr. Wilfried Schreiber. Manuela Gavriș, masterand la specializarea Geomatică, la Facultatea de Geografie, s-a ocupat în special de fotografii. La excursie a mai participat și Raularian Rusu.


Iată și câteva dintre speciile întâlnite, aproximativ în ordinea în care le-am găsit pe traseul nostru:

 Viorea (Scilla bifolia)

Păștiță (Anemone ranunculoides)

Floarea paștilor (Anemone nemorosa)

Trei răi (Hepatica nobilis)

 Găinuși (Isopyrum thalictroides)

Rogoz (Carex sp.)

Pulmonaria mollis


Viola sp.

 Laptele câinelui (Euphorbia amygdaloides)

Primula sp.

Buba-inimii (Asarum europaeum)

Dedițel (Pulsatilla patens)

 Măseaua ciutei (Erythronium dens-canis)

Pulmonaria mollis

 Păpădie (Taraxacum officinale)

 Brebenei (Corydalis solida)

Colțișor (Dentaria glandulosa)

Splina (Chrysosplenium alternifolium)

Ghiocel (Galanthus nivalis)

Gagea lutea

 Corn (Cornus mas)

Spânz (Helleborus purpurascens)

Mulțumim pe această cale tuturor participanților și așteptăm nerăbdători o nouă excursie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu